top of page
Yazılar - Online1_edited.jpg

Psikanalitik Psikoterapi Nedir?

Psikanalitik psikoterapi kuramsal baÄŸlamını psikanalizden alan derinlikli konuÅŸmaya dayalı bir psikoterapi yöntemidir. Düşünmekten kaçındığımız, bilincimizin dışında tuttuÄŸumuz  duygu, düşünce ve anılarla kontrollü ve terapistin eÅŸliÄŸinde yüzleÅŸmeyi saÄŸlayan bir terapi ekolüdür.

Psikanalitik Psikoterapi

Psikanalitik psikoterapi Farkındalık alanı dışında kalan bastırılmış duygu, düÅŸünce ve deneyimlerle kontrollü bir hızla çalışılır. Bu nedenle Psikanalitik psikoterapi ucu açık ve uzun soluklu bir psikoterapi yaklaşımıdır. YaÅŸanan problemlere hayatınızın herhangi baÅŸka bir alanında tanışıklığınız olmayan anonim bir psikoterapist eÅŸliÄŸinde bilincin aydınlığında bakabilmeyi hedefler. Özellikle çocukluk dönemine ait zorlanılmış, bastırılmış anlar ve deneyimler yaÅŸamınızda kendinizle, iliÅŸkilerinizdeki kiÅŸilerle ve dünya ile kurduÄŸunuz baÄŸlantıyı etkilemektedir. Farkında olunmadığı sürece de sorun yaratmayı sürdürürler. Bu nedenle Psikanalitik psikoterapinin temel hedefi üzerine konuÅŸulamayan, düÅŸünülemeyen ve hissedilmeye kapatılmış her ne varsa açığa çıkması için uygun güvenli alanı yaratmaktır. Bu yaklaşım aracılığıyla ruhsal problemlerin altında yatan bilincinizde olmayan anlam ve döngüleri fark edebilirsiniz. Psikanalitik psikoterapi desteÄŸiyle geniÅŸleyen bu farkındalık alanı hayatınızda arzuladıklarınız ve hakikatleriniz arasında daha saÄŸlıklı, doyum hissedebildiÄŸiniz, güçlü köprüler inÅŸaa etmenize yardımcı olacaktır

Psikanalitik Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler?

BaÅŸlarken…

​

Birkaç seans terapistinizin sizi daha yakından tanıyabileceÄŸi ve terapide çözmek ya da anlamak istediÄŸiniz durum ya da problemlere dair temel bir izlenim edineceÄŸi görüÅŸmeler olacaktır. Bu görüÅŸmelerle terapi çalışmasından beklentileriniz, sıklığı, ücret, terapiden saÄŸlayacağınız fayda anlamında size ve terapiste düÅŸen sorumlulukları içeren yol haritası netleÅŸir. Psikanalitik psikoterapi öncelikli olarak yaÅŸadığınız zorluklara dair farkındalık kazanmanızı amaçlayan bir anlayışa dayanmaktadır.

​

​

Psikoterapi Süreci

​

YaÅŸanan problemler tekil bir olaya ve ana baÄŸlı olarak oluÅŸmamış, zaman içinde gündelik hayatı etkileyecek zorluklara dönüÅŸmüÅŸtür. Bu nedenle psikoterapi çalışması da yaÅŸanılan zorluklar gibi iç dünyanıza yerleÅŸebilecek yeterince zamana ve sabra ihtiyaç duymaktadır.  Bu nedenle ucu açık bir süreçtir.

​

​

Danışan olarak sizin sorumluluklarınız

​

Terapi sürecinize terapistinizle belirlediÄŸiniz gün ve saat içerisinde düzenli devam etmek gerekmektedir. Seanslarda aklınıza gelen hemen her ÅŸeyi mümkün oldukça  (buna duygular, düÅŸünceler, anılar, rüyalar, geçmiÅŸ, bugün, gelecek ve herkes dahil) serbestçe ifade etmek önemlidir..

​

​

Terapist olarak bizim sorumluluklarımız

​

Psikoterapi sürecinde danışan ve terapist arasında oluÅŸan iliÅŸkiye Terapötik iliÅŸki denir. Terapötik iliÅŸkinin saÄŸlamlığı psikoterapinin size anlamlı bir katkısının olmasının temel zeminidir. Terapi süreciniz devam ederken ve sonlandıktan belli bir süre sonrası da dahil olmak üzere terapistinizin hayatınızda farklı bir rolle var olmaması her psikoterapi ekolünün temel etik kuralıdır.  Bu nedenle Nidus Psikanalitik psikoterapi merkezi psikoterapistlerinin en temel sorumluluklarından birisi danışanlarıyla “terapist kimliÄŸi” ve “Terapötik iliÅŸki” dışında farklı bir rolle temas kurmamasıdır. Bu ilke çerçevesinde terapi süresince paylaşılmak ve anlatılmak istenenler seanslarla sınırlı kalır. Buna sosyal medya kanallarından özel hesapları karşılıklı takip etmemek de dahil olmaktadır.

Terapistiniz seanslarda sizi dikkatle ve özenle dinler. Anlattıklarınız ve yaÅŸanan mevcut zorluklar arasında baÄŸlantılar kurar ve bunları sizinle anlamaya davet eder. Psikanalitik psikoterapi sürecinde terapistiniz size tavsiye veren ve ne yapmanız gerektiÄŸini söyleyen konumda deÄŸildir. Bunun temel nedeni terapi yöntemimizin kendiniz ve hayatınız üzerine düÅŸünmeye ve kendinize dair farkındalığınızı artırmaya dayanıyor olmasıdır. Bu yöntem aracılığıyla kendiniz için en uygun çözümlere ulaÅŸacak özerkliÄŸe ve bireysel iÅŸleyiÅŸe ulaÅŸmanız mümkün olacaktır.

​

​

GörüÅŸme Sıklığı ve Zaman

​

Psikanalitik psikoterapi terapistinizle karşılıklı belirlediÄŸiniz en az haftada bir sabit gün ve saatte düzenli olarak gerçekleÅŸecek seanslar biçiminde ilerlemektedir. Daha derinlikli bir psikoterapi çalışması için haftalık görüÅŸme sıklığını terapistinizle beraberce karar verebilirsiniz. Seans süresi 45 dakikadır. Gecikme durumunda terapistiniz sizi seans süresince bekler. Gecikme ya da erken gelme gibi durumlar seansın baÅŸlangıç ve bitiÅŸ zamanını deÄŸiÅŸtirmemektedir. Psikanalitik psikoterapi ucu açık bir süreç olmakla birlikte elbette sizin iradeniz ve isteÄŸinizle baÅŸlayan, devam eden bir çalışmadır. Bu nedenle dilediÄŸiniz zaman durma, bitirme özgürlüÄŸünüz vardır. Süreçten saÄŸlayacağınız fayda anlamında baÅŸlamaya karar vermek gibi bitirmeyi de terapistinizle konuÅŸmanız ve sonlandırma kararını seanslarda beraberce ele almanız önerilmektedir.

​

​

İptal ve Değişiklikler

​

Nidus psikoterapi merkezinde seans iptal ve deÄŸiÅŸiklikleri için 24 saat kuralı uygulanmaktadır. Seansınıza 24 saatten daha az vakit kala iptal ve deÄŸiÅŸiklik yapmanız durumunda gelemediÄŸiniz seansın ödemesini yapmanız beklenmektir. Psikoterapi ancak düzenli ve rutini olan bir çalışmaya dönüÅŸebilirse etkin bir katkı saÄŸlamaktadır bu nedenle psikoterapi süreci boyunca seansları mümkün olduÄŸunca iptal etmemek ve rutin düzeni devam ettirmek oldukça önemlidir.

​

​

Gizlilik ve Etik kurallar

​

Nidus Psikoterapi merkezi, TPD (Türk psikologlar derneÄŸi) ve İYPPD’nin (İstabul YetiÅŸkin Psikanalitik Psikoterapi DerneÄŸi) gizlilik ve etik kurallarını benimsemekte ve uygulamaktadır.

​

​

​

İletişim

Arapsuyu, 7. Cd. No:8 Senar Residance

B Blok Kat:2 Daire:8

Konyaaltı/Antalya

+90 553 2808429

  • LinkedIn
  • Instagram

BaÅŸvuru

Teşekkürler, Başvurunuz Alınmıştır

Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Nidus Psikoterapi Merkezi

bottom of page